Mat og belysning i historien

Belysningsdesign

Belysningens historie

I dag handler belysningsdesign like mye om design og interiør som funksjonalitet. Men hvordan begynte det?

Visste du at vi mennesker får flesteparten av våre sanseinntrykk gjennom synet? Da er det jo selvfølgelig veldig viktig at vi ser godt, spesielt når vi skal utføre oppgaver. Den kunstige belysningen var også et viktig bidrag til industrialiseringen som var med å bidro til at blant annet Norge fikk bygget opp ett land hvor man har forvaltet og benyttet seg av de naturlige ressursene på en god måte.

Fra ild til pærer

Tenk tilbake på hva du lærte om lyset når du gikk på barneskolen. Helt tilbake til steinalderen var oppdagelsen av bålet og ilden veldig viktig. Ilden fungerte som en varmekilde, til å preparere mat og som belysning når man måtte utføre oppgaver i mørket. Lyset gjorde det meste lettere for oss mennesker, og vi utviklet stadig nye og bedre måter å bruke lyset på.

Etter bålet kom oljelampene, talglys og stearinlyset. I 1765 ble lampeglasset oppfunnet og 1786 fulgte lysstøpingen etter.Først på 1800-tallet begynte man å benytte gassbelysning og i 1850 begynte man å bruke lamper med petroleum istedenfor olje og man oppnådde en effektivitet på 0.25 lm/W.

I 1879 oppfant Thomas Edison glødelampen og det var først nå man hadde en lyskilde som var brukbar til å bruke til arbeidslys. Den ga et rødgult lys men var veldig følsom for bevegelser og ble veldig fort ødelagt. I dag har disse lampene en effekt på 20 lm/W for store pærer, og de kan vare i opptil 1000 timer.

Lamper i dag

Belysning får stadig mer oppmerksomhet innen design, både med tanke på funksjonalitet og interiøret. Det er fokus på å velge belysning som ikke bare passer til interiøret, men fremhever det. Det er også veldig viktig at man kan gjøre dagige oppgaver.