Allsidige Shabby Chic

I krysset der nytt og trendy møter gammelt og slitt. Men hvordan får du egentlig denne allsidige stilen? 

Selve termen Shabby Chic ble først brukt av The World of Interiors magazine på 80-tallet og stilen ble utrolig populær på 90-tallet i USA spesielt i områder som var preget av et sterkt kulturliv som for eksempel Los Angeles og San Fransisco. Selv om stilen fikk navnet på 80-tallet, har den vært i bruk lenge og startet i UK hvor den ofte var å finne i store landhus eller slott med gamle møbler som hadde fått et mer rustikt preg. Tanken er å gi det brukte et mer elegant preg, og det elegante et mer brukt preg så her brukes nytt og gammelt om hverandre, men gjerne med så mye resirkulert matierale som mulig.

Shabby Chic er en form for interiørdesign hvor interiøret er valgt ettersom det ser brukt ut ut. Finner man nye møbler man ønsker bruke, så gis disse som regel et slitt preg. Ellers finnes det også mye interiør som er laget nettopp i denne stilen. Er man i det kreative hjørnet kan man for eksempel finne gamle møbler og male dem slik at de ser shabby chic ut og passer perfekt hos deg. Dette er noe av det som kjennetegner møblene, at de er malt flere farger over flere lag. De er også gjerne pusset ned med sandpapir så man ser flere av fargene. Man kan også bruke lyse farger over tre og pusse det ned.

Veldig ofte bærer denne formen for interiør lyse farger gjerne pasteller og har en herlig avslappende hyttestil. Stoffene er gjerne bomull og linstoffer i nydelige lyse farger eller litt røffe stoff som for eksempel gamle melposer og lignende. Til å dekorere er det spennende med gamle antikke kjøkkenting, som for eksempel kakefat og godteriskåler. Ofte bruker man småblomstrete mønster på porselen og kjøkkenting. Du kan også pynte opp med gamle lysestaker og alt som har roser i dekoren er egentlig greit.

Det finnes forskjellige former for Shabby Chic.

  • Cottage Chic, en stil med fokus på komfort og kos for de sene kvelder i høst og vinter mørket.
  • Beach Cottage stil som har litt freshere fargebruk og er typisk det du finner i strandhus og lignende i California.
  • French Country hvor det er mye fokus på småblomstrete mønster og rokokkomøbler.
  • Gustavian stilen som er en blanding av svensk interiør og stiler som kong Gustav den 3 bragte med seg til Sverige når han regjerte. Inspirert av fransk møbeldesign, men fremstår renere, enklere og mer ydmykt.

Hvor finder du inspirasjon?

Så hvordan kan du gjøre din leilighet trendy med Shabby Chic? Selv om trenden i seg selv er langt over sin storhetstid, er det rom for den enda ettersom trendene nå går på å sette personlig preg på interiøret ditt. Sørg for at alt du velger i interiøret representerer deg og at det er uhøytidelig.

Hent inspirasjon for møbler og tekstiler som har hatt et langt og godt liv. Kan de få nytt liv hos deg? Husk også at møblene ikke trenger å være blankpolerte og skinnende. Veggene trenger heller ikke være perfekte. Du kan foreksempel kombinere med graderte farger på veggene, noe som er veldig trendy akkurat nå.

Her i Norge er det spesielt populært med tre forskjellige utføringer av Shabby Chic, og det er en kombinasjon av mønster, blomster og slitte møbler malte i pastellfarger for å gjøre det romantisk. Ellers kan du gå for den litt strammere varianten med enkle møbler, murstruktur og mye metaller. Ønsker du en litt mer oganisk variant kan du kombinere steiner, trestokker og lignende med grå, gjerne lutede møbler.