Fem ting du ikke bør kjøpe brukt

At det har blitt trendy å handle secondhand er gode nyheter, både for kloden og for lommebøkene våre. På loppemarkeder, på nett og i bruktbutikker kan du gjøre fantastiske kupp! Likevel er det noen produkter du bør unngå på bruktmarkedet og heller kjøpe nytt.

Ting du bør unngå av sikkerhetsgrunner

Sikkerheten din er mye viktigere enn å spare penger. Derfor bør du hverken kjøpe dekk eller hjelmer brukt. Her får du nærmere forklaring på hvorfor:

Dekk

Dekkene dine sørger for at bilen din er trygg på veien, og kan derfor anses som en form for sikkerhetsutstyr. Som en hovedregel bør du unngå alt som faller inn under denne kategorien, når du skal handle brukt. Dekk er laget av gummi, som er en ferskvare med begrenset holdbarhet. Selv om dekkene ser fine og relativt ubrukte ut, kan kvaliteten på gummien være kraftig redusert. Dekk må dessuten oppbevares på en spesiell måte. De skal helst ikke stables oppå hverandre uten felg og bør heller ikke oppbevares ute. Hvordan den forrige eieren har oppbevart dekkene er vanskelig å vite. Derfor bør du alltid kjøpe nye dekk når det er på tide å bytte.

Hjelmer

Kjører du motorsykkel er du særlig utsatt på veien. Da er det viktig å ha utstyret i orden. En hjelm som har falt i asfalten kan se helt fin ut på utsiden, men den vil gi deg redusert beskyttelse. Husk igjen på regelen om sikkerhetsutstyr. Ikke fall for fristelsen, selv om du finner en hjelm som ser kjempeflott ut.

Ting du bør unngå av hygieniske grunner

Disse tingene bør du unngå å kjøpe, for å unngå skadedyr og mikro-organismer som bakterier og mugg:

Madrasser

Madrasser kan være bakteriebomber. Her finnes svette og potensielle andre kroppsvæsker fra tidligere eier, som urin og blod. Ganske ekkelt, eller hva? I tillegg kan du være uheldig å få med deg ubudne gjester, i form av skadedyr som for eksempel veggdyr.

Puter og duner

De samme kroppsvæskene som nevnt ovenfor kan også finnes i dyner og puter. Det er heller ikke slik at dyner og puter har evig liv. Har ikke dynen blitt oppbevart riktig, for eksempel ved at den har blitt vasket og lagt i en pose før den var helt tørr, kan muggsopp dannes. Muggsporer vil man ikke ha i hus, da det er helseskadelig.

Kosmetikk

Gjennom skjønnhetsguruer på Youtube har sminke blitt mer enn et tilbehør. Det er også en hobby for mange. Vi kjøper mer sminke, og eier en større variasjon av produkter. Mange populære sminkemerker lanserer også årlige limited edition-kolleksjoner, som de største sminkeentusiastene gjerne vil få tak i. For bare noen år siden ville det kanskje vært utenkelig at noen solgte øyeskyggen sin brukt, men det skjer altså nå. Selv om selger påstår å kun ha prøvd produktet for å gjøre en test på hånden, kan du ikke være sikker på dette. I sminke kan det vokse frem mange forskjellige bakterier, og i verste fall kan du også bli smittet av virus som herpes, ved å benytte brukt kosmetikk.