Treningsapparater er kostbare, og når noe koster mye, er det fristende å kjøpe brukt for å spare noen kroner. I de fleste tilfeller er det lurt å tenke på den måten, men ikke når det kommer til treningsapparater. Det er ikke engang sikkert du sparer penger på å kjøpe brukt.
Brukt utstyr kan ha stått ubrukt lenge
Det kan være mange årsaker til at folk selger brukt treningsutstyr, men ofte kan det skyldes at utstyret er lite brukt og at det bare står og tar opp plass. I utgangspunktet kan det høres bra ut at noe er lite brukt, for da er det sikkert lite slitt. Men hvis treningsapparater ikke har vært i bruk på lang tid, kan ting ha rustet fast, slik at apparatet ikke virker. Strikk og remmer kan også sprekke opp hvis de har stått lenge. Hvis utstyret i tillegg er en eldre modell, kan det være vanskelig å finne reservedeler for å reparere problemer som oppstår. Dette problemet unngår du dersom du kjøper nye treningsapparater fra en butikk.
Du har ingen garanti
Når du kjøper nytt er du vanligvis dekket av garanti på treningsutstyr, og da kan du få reparasjon hos forhandleren hvis utstyret har produksjonsfeil, men da må du få med kvitteringen fra selgeren. Hvis garantien er utgått, har du ingen garantirett på brukt treningsutstyr. Det kan også være bortimot umulig å få pengene tilbake fra selgeren, så sant dere ikke har satt opp en skikkelig kontrakt. De færreste tar seg nok tid til å sette opp kontrakt ved salg av innbo eller mindre gjenstander. Dette er noe mange bare tenker på ved kjøp av bil eller bolig, og uten en kjøpekontrakt stiller du tynt hvis treningsutstyret ikke holder mål. Du kan prøve å klage, men hvis du skal få medhold må produktet være i langt dårligere stand enn du kunne forutse da du kjøpte apparatet. Selv om du inngår en kontrakt, kan selger likevel fraskrive seg ansvar i selve kontraktteksten.
Du risikerer å kjøpe ulovlige varer
Du bør alltid be om kvittering på brukt treningsutstyr, selv om garantien er utgått. Kvitteringen viser at selgeren faktisk har kjøpt varen, og at det ikke er snakk om tyvegods. Det er ulovlig å kjøpe tyvegods, så hvis noen selger et helt nytt produkt til en svært lav pris, bør du stille noen spørsmål. Hvorfor selger de treningsapparatet ubrukt? Hvis noe virker mistenkelig, bør du ikke kjøpe produktet. Dersom selger har mistet kvitteringen, kan du spørre hvilken butikk varen kommer fra, og snakke med butikken. De har som regel egne kvitteringer for salget, og kan fortelle deg hvem de solgte apparatet til, og når det ble kjøpt.
Det kan altså lønne seg å kjøpe brukt selv om det koster mer. Et nytt treningsapparat er i god stand, slik at du slipper utgifter til reparasjon. Du får dessuten garanti og klagerett samt hjelp og veiledning hvis du trenger det. Tenk på at treningsapparatet skal vare i mange år, og da er det kanskje verdt å investere litt ekstra for å få det aller beste utstyret.